schaduw

Anouk

Jongerenconsulent
" Je wordt hier echt gezien en ze spreken die waardering ook uit."

Ik ben Anouk, 27 jaar en ik kom uit Breda. Ik reis met de trein, dus ik ben zo hier! Ik heb net een huis gekocht in Breda samen met mijn vriend. In mijn vrije tijd ga ik graag sporten en spreek ik af met vrienden. Ik ben echt een gezelligheidsmens.

Ik werk nu 3,5 jaar bij de gemeente Oss als jongerenconsulent. Wij begeleiden jongeren die in de bijstandsuitkering zitten. De participatiewet heet dat. Zij hebben geen startkwalificatie, geen inkomen of een beperking waardoor zij nu niet aan een baan kunnen komen. Dat is een kwetsbare doelgroep. Zij willen wel heel graag een baan en dat vind ik hartstikke mooi. Ik ga met hen kijken wat past qua uitdaging. Als je uiteindelijk een plekje voor iemand kan vinden, dan geeft dat echt energie. Dat vind ik echt het mooiste aan mijn werk. Soms stuurt een cliënt na een aantal maanden een berichtje dat het super goed gaat, of juist niet. Dan help ik ze weer verder. Ook de cliënten die wat minder gemotiveerd zijn geven mij energie. Het verschil in casussen geeft mij constant een nieuwe uitdaging.

Hiervoor heb ik een half jaar in Den Bosch gewerkt. Daar merkte ik al snel dat de organisatie enorm groot was. Toen ik hoorde dat er een plekje vrij kwam in Oss, twijfelde ik geen moment. De gemeente Oss staat wel echt bekend als een leuke gemeente om te werken. Dus de mensen om me heen zeiden dat ik die uitdaging aan moest gaan. Uiteindelijk ben ik blij dat ik die stap heb gezet.

Bij binnenkomst ben ik goed opgevangen en ingewerkt. Ik kreeg een buddy toegewezen. Dit was iemand die al langer werkzaam was. Ik kwam binnen als algemeen consulent, maar na een tijdje werd mij gevraagd of ik liever als jongerenconsulent wilde werken. Ik had dat al eerder aangegeven, dus dat kwam goed uit. Het sluit namelijk beter aan op mijn opleiding.

Het grootste pluspunt van de gemeente Oss? Je wordt hier echt gezien en ze spreken die waardering ook uit. Collega’s komen afspraken na, geven je de ruimte om keuzes te maken en geven je een prettig gevoel.

Ik heb vier jaar hbo Maatschappelijk Werk gestudeerd. Daarna ben ik gaan werken bij de jeugddesk in de jeugdzorg. Ik was nog best jong dus toen ben ik toch gaan doorstuderen (Master Jeugdstudies). Een hele leuke master maar ik wist wel dat het meer beleidsmatig en projectmatig werk op zou leveren. Ik wilde toch wat meer in de uitvoering gaan werken, dus zo ben ik als consulent begonnen.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet wist wat de gemeente precies deed. Je ziet als burger natuurlijk veel van de gemeente voorbij komen, maar veel ook niet. Wanneer je een leuke stage zoekt, kan je hier bijna altijd terecht. Je hebt een grote diversiteit aan functies. Dat hebben mensen nog niet echt door, dat we zo divers zijn. Je kan hier met bijna alle opleidingen terecht. En juist dat maakt het zo leuk om hier te werken. Dat je ergens werkt waar collega’s toch goed samen kunnen werken ondanks de grote verschillen.

We mogen regelmatig een training volgen als we dat willen. Zo heb ik binnenkort een training over drugsgebruik onder jongeren. Natuurlijk kwam dat terug in mijn opleiding, maar daar is veel in veranderd. Het is belangrijk dat je met de tijd mee blijft gaan. Mijn leidinggevende attendeert daar regelmatig op.

Wat ik de mooiste kans vond binnen mijn loopbaan? Dat was het volgen van het Young Professional programma. Daar ga je namelijk echt met jezelf aan de slag. Wie ben je nou eigenlijk, wat vind je leuk en wat vind je minder leuk. In eerste instantie denk je, ja dat weet ik wel allemaal. Als je met dit programma mee gaat doen, ga je dat écht ontdekken. Ik heb het één jaar gevolgd en inmiddels afgesloten. Eén keer in de twee maanden had ik een tweedaagse training gebaseerd op een thema. Daarnaast had ik individuele gesprekken met mijn coach en leidinggevende. Daar bepaalde ik mijn individuele leerdoelen. Deze kwamen terug in groepstrainingen zodat je deze ook met anderen ging delen. Hoe langer je bezig bent, hoe meer je je openstelt naar elkaar. Iedereen heeft een andere achtergrond, dus je kent niemand. Dat is wel even spannend. Nu het achter de rug is doen we nog steeds veel samen. We zoeken elkaar op onder werktijd om elkaar verder te helpen en we gaan binnenkort samen barbecueën. Daarnaast bouw je met het Young Professional programma contacten op met leeftijdsgenoten binnen de organisatie maar buiten je afdeling. Het is hartstikke leuk dat je mensen leert kennen buiten je eigen afdeling.

Wat ik typerend voor de gemeente Oss vind is dat onze organisatie echt een sociaal karakter heeft. In mijn werk is dat heel fijn! Er is namelijk veel aandacht voor de burger. Dat vind ik wel belangrijk. Ook is de organisatie laagdrempelig. De hiërarchie is er natuurlijk wel, maar die is niet heel aanwezig. De vrijheid die je hier krijgt en het vertrouwen in elkaar, dat siert de organisatie.

Een tip voor de gemeente Oss? Ik zou het leuk vinden als er hier nóg meer jonge mensen komen werken. Ik denk dat dat voor de verhouding wel nodig is. Het is namelijk zo mooi om te zien dat iemand zoveel kan groeien binnen dezelfde organisatie. Als ik eerder van het Young Professionals programma had geweten, dan was mijn beeld van de organisatie heel anders geweest en dan was ik hier misschien wel eerder gestart. Als ik vertel aan vrienden dat ik zo’n Young Professionals programma heb gevolgd, dan zijn ze echt wel jaloers.