schaduw

Natasja

Accountmanager Economische Zaken
"Het mooie is dat je Oss echt vooruit ziet gaan."

Ik ben Natasja van Asten-Bloem, 45 jaar en ik ben net getrouwd! Ik heb een dochter van 12 jaar oud en woon in Cuijk. Inmiddels werk ik bijna 12 jaar voor de overheid waarvan twee jaar bij de gemeente Oss als Accountmanager Economische Zaken. Daarvoor heb ik bij commerciële organisaties gewerkt. Toen ik de overstap maakte naar de overheid wilde ik graag het commerciële behouden. Dus ja, dit was de ideale functie voor mij!

Als accountmanager ben ik het eerste aanspreekpunt voor ondernemers. Binnen economische zaken hebben we nog twee andere accountmanagers in dienst. We hebben allemaal een eigen sector en aandachtsgebied. Soms ben ik ook een beetje mediator. Bijvoorbeeld als een ondernemer problemen heeft met vergunningen. 

Ik heb een intermediairsrol waardoor ik veel netwerk. Dus bier en bitterballen! Nou ja dat bier hoef ik niet, ik drink altijd Spa Rood. En bitterballen hoeft ook niet. Ik ga regelmatig naar netwerkbijeenkomsten, algemeen ledenvergaderingen en andere bijeenkomsten. Gewoon om mijn gezicht te laten zien. De mensen zeggen dan ‘Kijk, de gemeente is ook aanwezig.’ Dat maakt je ook eenvoudig benaderbaar. Het is niet alleen handig voor ondernemers, maar ook voor de gemeente Oss. Iedere keer kom ik namelijk met nieuwe vragen terug van ondernemers en dan zet ik dat uit binnen de organisatie. Aan de andere kant vragen beleidsmedewerkers van de gemeente mij of ik wil kijken in het bedrijfsleven of iets werkt. Die vragen stel ik dan tijdens bedrijfsbezoeken.

Waar ik de meeste energie uit haal binnen mijn baan? Sowieso de bedrijven! Ik vind dat we hier een geweldig midden- en kleinbedrijf (mkb) hebben. Ik vind vooral de bedrijfsbezoeken leuk om te doen. Daar neem ik een kijkje in de keuken van verschillende ondernemers. Vooral het mkb vertelt vol passie over zijn/haar onderneming. 9 van de 10 keer ga ik daar dan weg en denk ik, hier wil ik ook werken! Net ben ik bij een ondernemer geweest om een bedrijfsbezoek met het college en de raad voor te bereiden. Dat is ook heel leuk. Dan kan je de ondernemer veel tips meegeven. Dus als je het belangrijk vindt om de raad wat mee te geven, dit is je kans. Pak die kans. Je prikkelt de ondernemers zodat ze verder gaan denken.

Daarnaast vind ik mijn collega’s heel belangrijk. Ik ben toch wel sfeergevoelig. Ik zeg soms dat het hier net thuiskomen is, maar dan wel op een leuke manier. Dat je leuke collega’s hebt waar je ook veel mee kan bespreken. Zit je niet lekker in je vel, dan zijn zij er ook voor je. En door de korte lijnen met het bestuur, werkt het gewoon heel prettig.

Mijn baan is heel breed. Ik netwerk natuurlijk veel buiten maar ook hier binnen het gemeentehuis. Het is fijn wanneer een ondernemer een vraag heeft, dat je dan weet bij welke collega je daarvoor moet zijn.

Er zijn werkzaamheden die ik ’s avonds nog afrond. Kijk bijvoorbeeld naar social media. Dat is een prachtig medium om te laten zien wat je doet! Je neemt mensen echt mee in je verhaal. Ondernemers vinden het leuk als ik een bericht over hen plaats. Dus wanneer ik ergens geweest ben, dan maak ik wat foto’s en typ ik een verhaaltje. Dat zet ik dan op LinkedIn, Twitter en soms Instagram. Ondernemers, de doelgroep die ook echt kijkt, kijken pas na het avondeten op social media of ‘s ochtends om te kijken wat ze hebben gemist de vorige dag. Binnen die tijden probeer ik dan wat te plaatsen.

Omdat ik veel bezig ben met social media en het zelf erg leuk vind, mag ik in die richting een training gaan volgen. Zo kan ik beter bepalen hoe ik het gedrag van ondernemers kan beïnvloeden via social media. Dus het is heel mooi dat ik dat kan gaan gebruiken voor een stukje profilering van onze gemeente. Ik heb zelf gevraagd naar deze training en gelukkig is daar ook tijd en geld voor.

Ik werk 32 uur maar dat is wel flexibel in te delen. Als ik tot 23.00 uur bij een bijeenkomst ben geweest, dan begin ik de volgende dag wat later. Ik heb regelmaat als ik dat wil, maar ben wel flexibel om het anders in te delen. Wat ik fijn vind, is dat ik ’s ochtends mijn dochter naar school kan brengen. Nu is ze wat ouder dus dan maakt het minder uit, maar ze vindt het wel fijn om me nog even te zien voor ze naar school gaat. Wanneer ik tussendoor naar huis moet wegens omstandigheden, dan kan dat omdat je ook gewoon vanuit huis kan werken. Dus dat geeft mij veel vrijheid en dat vind ik fijn.

Waarom zou je hier moeten werken? Nou ja ik heb bij drie verschillende overheidsorganisaties gewerkt. Wat ik al zei, Oss voelt als thuiskomen. Dat is ook echt zo! Je zou hier moeten werken door de kansen en verantwoordelijkheden die je krijgt. Als ik een idee heb, mag ik daar gewoon mee aan de gang. Dat gaat dan niet over verschillende schijven heen en weer gelukkig. Je krijgt gewoon de kans. Mocht het niet lukken, dan ga je kijken wat er mis ging en dan probeer je het nog een keer.

Zo wilde ik graag dat Oss mkb-vriendelijkste gemeente zou worden. We zijn er gewoon mee aan de slag gegaan en zijn er toen super goed in uit gekomen. We waren tweede van Noord-Brabant. Hartstikke tof! Het was voor ons de eerste keer dat we meededen. Volgend jaar gaan we dat gewoon nog beter doen!

Dit heeft ook een stukje met eigenaarschap te maken. Doe je dat graag? Dan pak het maar op. Het mooie is dat je Oss echt vooruit ziet gaan. Dat heb ik wel echt gemist bij andere organisaties, omdat het daar over zoveel schijven gaat. Hier heb je dat eigenaarschap. En dat blijft dan ook van jou. Iets waar je echt trots op kan zijn. Daarnaast behandelt iedereen je met respect. Dat ze echt achter je staan. Dat voelt goed.

Ik word enthousiast van mensen prikkelen, onze gemeente zo goed mogelijk neerzetten. Iedereen kan hier zijn eigen kracht inzetten en juist daarom is het leuk om hier te werken. Veel mensen hebben geen idee wat er allemaal mogelijk is bij de gemeente, maar dat is ook lastig uit te leggen natuurlijk. Bijna alles is mogelijk! Als je een beetje idealistisch bent en je wil jezelf graag inzetten voor de Osse inwoners, de medemens of ondernemers, ja dan kan je heel veel doen bij de gemeente! We hebben een super mooi bedrijfsleven met ruim 7000 ondernemers. Daar wil je je toch voor inzetten?!